A MAI HZIASSZONY TITKOS TITKAI (J tancsok, avagy: na, ezt jl megcsinltam!)
Legett a hs
Bizony, bds az egsz laks. A fene egye meg! Most mit csinljak?! Kapd le a serpenyt a tzrl, vedd ki belle a hst, szellztess... Aztn les kssel vgd le az gett rszt, s friss zsiradkon vagy szafton fejezd be a hs fzst-stst! Az gett hssal ne ksrletezz, brmit csinlsz, rossz zt nem tudod elvenni! Az ednybe ntsl gyorsan vizet, hogy ne bdstsen tovbb, s hogy felzzon az gs!
gett a stemny, a torta
Aljrl-tetejrl — ha kihlt — ugyangy levghatod a megszenesedett rszt, mint a hsrl. Szraztsztkrl kaparhatod vagy reszelheted. (Ez bizony nem j mulatsg, de hasznos.)
Kozms a leves, a fzelk
Ez is nagyon rossz z, ehetetlen, ha nem segtesz gyorsan. Ha az tel odakapott az edny aljra, ne szedd fel, ne kapirgld, mert csak halmozod a bajt! ntsd gyorsan msik ednybe, gy folytasd a fzst! Ha mr szaga van a lenttt rsznek is, fedd le tiszta vizes ruhval, s hagyd llni pr percig. Szksg esetn — ha mr nagyon gett — vltsd a „borogatst” ktszer-hromszor, jl kibltve, csavarva a ruht! Egy kevs folyadkkal ptold az elftt levest, s fszerezz utna, ha kell! Ha a leves srjbl hinyzik, dobj bele egy mark rizst, s keverd meg, mert azonnal leg, no nem rosszindulatbl, hanem mert a fajslya nehezebb, s az edny aljra szll!
Szokatlan a rizs a srgarpa- vagy karalbfzelkben? Ht persze, a magyar konyhn. De nem a knai, indiai vagy hottentotta zldsgekben! Mirt ne lehetnl te a legs napjn hottentotta? Vagy ppen reformer. A reform- konyha titka, aranyszablya ugyanis — azon kvl, hogy egszsgesebb — az, hogy nincsen szablya. Nemzetkzi s liberlis. Csak aztn gy tlaij: „Mit szltok ehhez a tvol- (vagy kzel)-keleti nyencsghez? A reformkonyhhoz?” A nagyobb hitelessg kedvrt tgy az telbe valamilyen szokatlan fszert is: oregant, curryt, trkonyt, bazsalikomot, egyebet! Aztn kldd be a kszts mdjt egy receptplyzatra! Nem trflok: gy szletett a burgonyaszufl.
Kirlyi fogadsra kszlt az Eurpa-hr szakcs, de felsge s a ksrete egyre ksett. Hogy a krumpli meg ne dermedjen, a szakcs rmletben a stbe tette a krumplit. Jl sikerlt! Ma mr az egsz vilgon ismerik.
Elsztam a levest
Ha tl ss a leves, hgtsd fel, vagy tgy bele egy mokkskanlnyi cukrot. Hatsos egy kevs nyers vagy ftt krumpli vagy kukoricaliszt is, de tojssrgjval is elhabarhatod. E mveletek utn tancsos az telnek hangzatos nevet (Napleon-leves, Hrabal-fzelk, Tien-csin-tokny) adni. A ss hslevesen gy segthetsz: reszelt srgarpt pirts olajon vagy margarinon! ntsd fel kevs vzzel, s egy kis forrals utn a levt szrd a leveshez! Jz, szp szn levest kapsz. Ezt mskor is megteheted, ha javtani akarsz a hslevesen, vagy a vendgeket el akarod kprztatni.
Ss a hs
Prklthz, toknyhoz tgy mg egy kevs aprra vgott hagymt vagy egy kanl lecst, nyron egy nyers paradicsomot s kevs vizet, zsiradkot, gy fejezd be a fzst! Itt is segthet egy mokkskanlnyi kristlycukor. Ha a hsszelet ehetetlenl ss, szedd ki az ednybl, bltsd le szrn vzzel, s kszts hozz j mrtst! El is trhetsz az eredeti zlstl: lecss szeletbl pldul kszthetsz fokhagyms-tejfls szeletet kicsi liszttel habarva a tejflt, az enyhti a ss zt.
Savany a leves
Ha tlsavanytottad az telt, a vilgrt ne cukrozd, mert csak elrontod! Kevs szdabikarbna lgos hatsval lekti a savat, s enyhti a savany zt, akrcsak a tej vagy a tojssrgja s minden egyb hgts, a srsget az elbbiek szerint ptolva.
Az ecetet soha ne egyenesen az telbe ntsd, hanem egy kiskanlba s onnan az telbe! gy megelzheted a bajt.
Juj! Meggettem a kezem!
Ha meggetted a kezed, tartsd hosszan hideg Vz al, aztn kend be tolajjal! gy tettek ddanyink is. Vagy fogd meg gyorsan a flcimpdat! Nem babona (sokig n is azt hittem): a test tbbi rszhez kpest hvs flcimpa enyhti az gett rsz forrsgt, s — a legjabb kutatsok szerint — idegplykat rintesz. pp ezrt ne frasd d a gyermeked flt, mert „elszod” testnek harmonikus mkdst!
Murphy trvnve: „A forr fazk semmiben sem klnbzik a hidegtl. Csak akkor tallsz kztk klnbsget, ha mr megfogtad. Leejteni azonban akkor sem tancsos, mert a tbbi testrszed is tapasztalhatja forrsgt.” J
- mindezt Polcz Alaine: "Fzznk rmmel" c. knyvbl msoltam ki! |