Levesek
Lnyegben a levesek nagyjbl egyformn kszlnek. Szinte mindegyiknek az alapja a rnts. Termszetesen kivtelt kpeznek a gymlcslevesek s a hslevesek.
A zldsglevesekhez a klnbz zldsgeket vzbe teszem, megszom, s egy ideig fzm. Mg mieltt azonban teljesen megpuhulna, hozzadom a rntst - s ha gy gondolom, a tsztt is.
Szval elg a rntst megtanulni ahhoz, hogy ehet levest ksztsnk. Persze egy kis fortly is jl jn: pl. a bableves rntsba aprra vgott fokhagymt teszek, vagy a borslevesnl kis cukrot karamellizlok, erre teszem a borst, s gy ksztem a levest.
Ami a rntst illeti: kevs olajon lisztet (fl evkanlnyit) pirtunk, erre tesznk egy kis pirospaprikt. Arra kell vigyzni, hogy a pirospaprika, ha sokig melegtjk, hamar megkeseredik. gy a legjobb gyorsan sszekeverni, s felegengedni egy kevs hideg vzzel. Jl megkeverjk, s gy adjuk hozz a leveshez. A rnts hozzadsa utn, mr csak egy keveset kell fzni a levesnket, elg, ha egyet forr.
|